Varför valde du allmän kurs gymnasienivå på Angered folkhögskola?
Komvux passade inte mig, att dela upp studier/arbete: bara läsa några timmar i veckan och arbeta resten, nej- antingen så jobbar jag eller så läser jag heltid. Det är ett år sen.
Jag bor i Gårdsten, var arbetslös och var på Jobbhörnet. Istället för att sitta i datasalen, gjorde vi ett studiebesök på skolan och fick prata med andra deltagare och Anna Bryntse som är studievägledare här. Jag blev kär direkt! Här är det så många olika åldrar, människor från olika länder och en skön stämning.
Vad har du gjort tidigare?

Sari Martinsson gick allmän kurs gymnasienivå. Hon föll pladask för skolan på första studiebesöket.

Jag visste inte vad jag skulle bli när jag blev "stor”.  Jag har också, både i yrket och privat, varit en som har tagit hand om och burit andras problem, tagit hand om andras behov. Nu kände jag att det var dags att ta hand om mig själv! Jag har arbetat som väktare i 21 år, arbetat inom handel en hel del. Hoppade av den allra sista tiden i gymnasiet då jag blev gravid, har inte pluggat på 34 år…

Vad har studierna här på Angered folkhögskola gett dig?
Att inte behöva vara bäst och starkast! Det är en lättnad verkligen. Jag lär mig något nytt varje dag, om det inte är skola, så är det om livet eller av varandra. Jag har gått här 1 termin, och har erövrat Ipad som skolverktyg och att hålla studietakten även i egenstudierna – så jag slipper plugga helg eller kväll; det är ju inte några läxor på folkhögskola, och det är en bra motivation att lära sig disciplin.
Jag vill inte att skolan ska sluta nånsin, jag är inne på min 2:a termin här på LitSam (allmän kurs gymnasienivå) ska gå 4 terminer allt som allt. Men jag fasar för när det ska ta slut verkligen, vill vara här alltid, är djupt förälskad…

Vad tycker du om folkhögskola som skolform?
Det allra bästa här att vi deltar hela iden, pratar och diskuterar! Vi möts – vi är i många olika åldrar och har olika skolgång bakom oss, med många olika ingångar och kunskapsnivåer i olika ämnen. Vi uppmuntras ju att fråga varandra; vi lär oss mycket av varandra på så sätt. Det är också en stor skillnad att lärarna inte släpper deltagarna heller, utan att försäkra sig om att vi kan eller förstått. Eftersom du uppmuntras vara dig själv, med all erfarenhet du samlat på dig i livet, så har jag sett människor växa och blomstra, verkligen förändras på bara en termin. Vi utmanar, väntar in, respekterar varandras åsikter, släpper det om vi tycker olika. Vi blir tryggare med att prata och så.
Eftersom både hjärna och hjärta är med hela tiden så kan en skoldag här kännas längre än t.ex ett 13 timmars pass som väktare, och ibland är jag tröttare till och med, men det är ändå lustfyllt. Våra lärare tycker om att vi diskuterar – det är högt i tak! Jag har lyckats få två till i min närhet att börja plugga, det är jag stolt över, att man som vuxen kan sätta sig i skolbänken igen…  
 
Vad vill du göra när du är klar, vilka framtidsplaner har du? Jag är intresserad av bl.a. psykologi och bokar in mig då och då hos vår grymma studievägledare Anna, som har kollat upp att jag kan gå kvällskurser när jag är färdig här. Det är så himla mycket droger och skit som är alldeles för lättillgängligt och som förstör liv. Jag vill gärna jobba med något inom behandling, assistent eller så, det känns meningsfullt, att kunna göra något av all den erfarenhet och kunskap jag har.